Općinsko vijeće općine Rugvica na 39. sjednici održanoj 03.04.2013. godine donijelo je Odluku o Izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu (Službeni glasnik Općine Rugvica br.3/13) kojom je određeno da se u postupku ozakonjenja objekata komunalni doprinos ne obračunava za garaže, spremišta i druge pomoćne građevine zapremine do 1100 m³.

U postupku ozakonjenja objekata komunalni doprinos za:
– gospodarske objekte proizvodne namjene plaća se u visini od 50% iznosa, a za
– objekte koji služe za poljoprivrednu proizvodnju plaća se u visini od 25% iznosa utvrđenih Odlukom.

Osobe s prebivalištem na području općine Rugvica ostvaruju pravo na smanjenje ukupnog iznosa obračunatog komunalnog doprinosa od 2% za svaku godinu, a najviše 40% koje umanjenje se obračunava za svakog investitora posebno, a ukupna obveza dijeli se sa brojem investitora.

Hrvatski branitelji Domovinskog rata ostvaruju pravo na smanjenje obračunatog komunalnog doprinosa od 35%.
Za Hrvatske branitelje domovinskog rata smanjenje komunalnog doprinosa ostvarenog temeljem ove Odluke ne može biti veći od 75%.
Pravo na obračun komunalnog doprinosa temeljem ovoga članka podnositelj zahtjeva može koristiti samo jednom u postupku ozakonjenja nezakonito izgrađenog obiteljskog stambenog objekta.
Za plaćanje komunalnog doprinosa obračunatog temeljem ove Odluke može se odobriti obročna otplata na najviše 20 rata s time da pojedina rata ne može biti manja od 250,00 kuna.